Islámské oblečení

01.01.2012 09:28

Islámské oblečení pro ženy - prakticky

 Jako muslimka jsem již xkrát dostala otázky typu: "Kde si kupujete oblečení?" "Jak se to jmenuje?" "Kde šijete?" atd. Takže jsem se rozhodla nechat vám nahlédnout na oblečení muslimky z té praktické stránky...

Šat muslimky se dělí na dvě části. Část vnější a vnitřtní. Zevnějšek je pro oči cizinců. Lidí, kteří nejsou v tom vybraném uzavřeném rodinném  a privilegovaném kruhu. A oděv a krásy, které se skrývají pod vnějším zahalení jsou pouze pro oči vybraných V.I.P. lidí. Těmi V.I.P. jsou manžel, otec, děd, praděd, strýc, bratr, syn. vnuk a ženy. Některé ženy se preferují odhalit pouze před muslimkami. Důvod je vesměs jednoduchý. Nemuslimské ženy nemusí respektovat její zahalení a mohou ji doma popisovat manželovi nebo jiným mužům, před kterými nikdy nebudou odhaleny. Tudíž poitna zahalení nějak upadá.

Na vnitřní oděv se vesměs nekladou žádné požadavky. V rámci slušnosti a studu by se měla žena odívat před mužskými členy rodiny (kromě soukromí s manželem), ale taky před ženami tak, aby neukazovala příliš svou figuru nebo "maso". Prostě v rámci slušnosti. Co se týče soukromí s manželem, pak tam nejsou absolutně žádné limity.

Před tím, než přejdu k vnějšímu oděvu, nemusím snad vysvětovat a dalo se pochopit, že muslimka nespí zahalená. Může se to zdát směšné, ale já jsem opravdu dostala takovou otázku od několika různých osob. Tak snad jeden mýtus o zahalení byl objasněn.

Takže přejděme k vnějšímu oděvu.

Hidžábem se většinou označuje celkové zahalení. V maghreb zemích (sev. Afrika) to může znamenat také čtvercový šátek.

Pokrývka hlavy může mít několik jmen. Klasicky mezi ně patří čtvercové šátky, šály, jednodílné nebo dvojdílné amíry / khimáry / chimáry (šátek, který se nasazuje, neuvazuje). Čepeček se dává pod pokrývku hlavy, aby nejen šátek lépe držel, ale také aby vlasy nevyčuhovaly. Materiálny jsou různé. Jsou šátky na zimu i léto, sport i plavání.... Dobrá stránká na jakékoliv druhy pokrývek hlavy a doplňků jako třeba sponky, jehly... je https://www.thehijabshop.com/ a nebo https://www.hijabstoreonline.com/ (tato stránka ukazuje i pěkné úvazy šál)

   

Oděv halící tělo může mít také několik jmen. Záleží například na tom, jakým způsobem se zapíná. Máme tu džilbáb (podobá se baloňáku) nebo abáju. Materiály se také dělí dle ročního období a klimatu. Mohou být teplejší, chladivější, pavučinkově jemné, sportovní, přírodní, klasické, těžší, lehké...  A ano, v létěje člověku teplo, ale ikdyž je člověk nahý, tak při 30ti stupních mu bude stále horko. A pokud zůstaneme ještě u léta, existují různé doplňky, které vnitřní oděv minimalizují natolik, že pokud máte abáju správného materiálu, pak vás to může ještě chladit.

   

Moderní a sportovnější styl nabízí tato stránka: https://www.thehijabshop.com/

Pokrývka obličeje se většinou dělí pouze na niqáb a burku. Pod pojmem burka si nepředstavujte klasickou afgánskou burku, ale spíše dvoudílný nebo třídílný niqáb, kde se jeho jedna část dá přehodit přes obličej. Materiály jsou velmi jemné a i přes burqy se dá pěkně vidět. Asi by bylo vhodné upozornit, že názory na zahalení obličeje se dělí do tří skupin. Povinné, doporučené a není třeba.

 

Existují dále ještě tradiční oděvy a vetšinou každá země má něco. Ale jelikož na netu jsou takové obrázky jen velmi málo, zůstanu u těch všeobecně nejpoužívanějších.

Na netu existuje mnoho online obchodů, ale přidám jen své oblíbené:

https://www.islamorient.com/Scripts/default.asp

https://www.thehijabshop.com

https://www.hijab-creation.com

https://www.shukr.ca/ (pobočky mají v UK, USA a CA)

https://www.ahiida.com/home.php - velmi dobré a kvalitní plavecké úbory

 

Závěrem: Oblečení muslimské ženy má určité požadavky, jako být volný, neobtáhlý, neprůsvitný, nenavoněný, nepřezdobený... jakýkoliv oděv splňující tyto požadavky je islámsky vhodný, i kdyby to měl být třeba moravský kroj.

 

—————

Zpět