Kostely v muslimském světě

01.01.2012 08:56

Kostely v muslimských zemích

aneb V islámském světě se kostely taky nestaví


    Všimla jsem si při brouzdání na netu z úst některých politiků a celkově veřejnosti, že používají následující argument proti mešitám - "však v islámských (arabských nebo muslimských) zemích taky nejsou kostely". Doslovně: "V Jemenu nebo Saúdské Arábii také nejsou kostely. Jejich stavba je tam naprosto nemožná," připomněl bývalý hejtman Juránek. Nebo cituji: „Tolerance musí existovat z obou stran. Nevím totiž o tom, že by bylo možné stavět katolické kostely v muslimských zemích," řekla ParlamentnímListům.cz Němcová.

Nechci se dnes věnovat stavbám mešit v Evropě ani křesťanům v muslimských zemích. Snad později. Dnes zde chci především poukázat na fotografie a informace o stavbě nových kostelů v muslimských zemích, které nashromáždily české muslimky na svých webových stránkách.

Některé přispěly svými vlastními zkušenostmi a fotografiemi a některé ve vyhledávačích našly různé stavby v různých zemích.

K incidentu v Egyptě při stavbě kostele, přidala jiná sestra to, co česká média schovala za oponu.

Vyjednávání papeže se Saudským králem ohledně stavby kostelů převážně pro křesťanské přistěhovalce zveřejnil Time.

Ohledně již zmíněného Jemenu, přidala jiná sestra informace: " "Velký muftí Jemenu vydal fatwu, která hovoří, že křesťanům musí být umožněno vyznávat svou víru svobodně (stejně jako je to umožněno muslimům v Británii)." V Jemenu jsou celkem 4 kostely (pro představu počet křesťanů se odhaduje na 3000), 3 jsou římsko-katolické a jeden anglikánský. Tři fungující synagogy a jeden hinduistický chrám.

Ať již tak či onak, fotografie dokazují přítomnost kostelů a také bohoslužeb v muslimských zemích, kde, dle některých tvrzeních, by nemělo stát nic. (Vybírám pouze některé z fotografií, celou diskuzi můžete najít zde.)





Bohoslužba v Ománu




Kostel v Qataru.



::: NOVÉ ::::

Zpráva o rekonstrukci kostela v Alžírsku



ALŽÍR - Alžířané oslavují znovuotevření památného katolického kostela po restauračních pracích a zástupci tvrdí, že kostel symbolizuje kulturu tolerance v muslimské zemi navzdory nedávným zprávám o diskriminaci náboženských menšin. více




"Rci: „Vlastníci Písma! Pojďte ke slovu rovnému pro nás i pro vás a shodněme se, že nebudeme sloužit nikomu leč Bohu a nebumeme k Němu nic přidružovat a že si nebude brát jeden druhého za Pána místo Boha!“ Korán 3:64

—————

Zpět