Mohou muslimky řídit auta?

01.01.2012 10:12

   Nejednou se stalo, že se v nějaké diskuzi narazilo na téma řízení a muslimky. Z nějakého důvodu, si mnoho nemuslimů myslí, že muslimkám není dovoleno řídit auta, což je srovnáno, nebo spíše odvozeno s její "podřazenosti" atd. Možná překvapím mnoho lidí, když řeknu, že muslimky auta řídí, ať již se šátkem či rouškou přes obličej (kromě očí). Jediná země, která ze svých důvodů nedovoluje řízení ženám je Saudská Arábie. Jejich odůvodnění je možno přečíst v angličtině zde. A jak sami uvádějí, tento zákaz se vztahuje vyloženě jen na tuto zemi a žádnou jinou.

Pokud jsou muslimky, které auta neřídí a nechávají se vozit, pak věřte, že to je jejich osobní volba, jejich osobní přesvědčení a že se to nevztahuje na postoj islámu k ženám a řízení i přesto, že jedna skupina učenců to nepovažuje za přípustné. Aby bylo něco považováno za postoj islámu, musí to být názorem většiny učenců, což toto rozhodně není.

p.s. Na otázku zda je řízení s rouškou bezpečné mohu odpovědět jen tak, že znám jednu sestru, která s rouškou řídila a nikdy neměla žádnou nehodu.

—————

Zpět