Reinkarnace a potulující se duše

21.09.2015 12:05

„Každá duše okusí smrti; a teprve v den zmrtvýchvstání obdržíte plně své odměny.” Korán, 3:185. 

Smrt je nevyhnutelná. I přesto, že se lidé snaží předstírat, že neexistuje a jim se vyhne, každý máme setkání s anděly smrti již předem ustanoveno.

Naše tělo zůstane na tomto světě k pohřbení, zatímco naše duše putuje dále. Jelikož svět po smrti je pro nás neznámou, prázný prostor je možné vyplnit dle fantazie. Koncept putujících duší, které po smrti nemohou nalézt klid a nebo reinkarnace se k nám dostaly z hinduismu.

Co přesně znamená potulování duší, dokud nenaleznou klid? Jednoduše, chaos. Zjednodušene; člověk se rozhodl zemřít, jeho duše to nějak nezaznamenala, a tak putuje po tomto světě a snaží se najít klid. Nebo také, člověk zemřel, ale nechtělo se mu, ještě chtěl něco vyřídit, tak odmítá pozvání anděla smrti a zůstáva na tomto světě, dokud se nerozhodne, že vše splnil.

Reinkarnace? Je způsob, jak vyjít ven z nelehké životní situace. Nelíbí se mi můj život a status (kasta), bude jednoduší vykonat sebevraždu a třeba se narodím do lepší rodiny. V Indii je mnoho případů celých rodin, které takto ukončily své životy v touze narodit se příště lépe. Účel reinkarnace jako očisty je velmi ošemedný, protože reinkarnace je omezena počtem životů. Takže pokud člověk naplnil všechny životy, ale nepoučil se, reinkarnace nesplnila svou podstatu a člověk je v cyklu navždy ztracen.

V islámském konceptu putování duší vlastně znamená, že Bůh nemá kontrolu nad chodem věcí. Duše dostává možnost rozhodnout se a dělat si co chce, stejně tak, jak si živý myslí, že si může dělat co chce. Anděl smrti buď Boží nařízení odebrat duši nesplnil a nebo se nechal přemluvit či ‘zaspal’.

Takový to koncept je islámu cizí. Anděl smrti odebere naši duši, ať se jí chce nebo nechce. Duše nemá možnost svobodné vůle jako, když byl člověk naživu. Po smrti nastává člověku malý soud a následně trest či blaho hrobu. Vše je pouze pod kontrolou Boha.

Co se týče reinkarnace, opět, islámu cizí. Člověk má jednu šanci žít svůj život dle svého účelu. Jedinou šanci najít Boha a žít dle Něho a s Ním. Pokud tu šanci odmítne, pak nese důsledky svého rozhodnutí. Jeden život, jeden účel.

Islám má odpovědi na paranormální jevy i vybavování si ’minulých’ životů, ale to je jiná kapitola.

—————

Zpět