Vraždy ze cti a postoj islámu

31.12.2011 23:58

Vraždy ze cti

 

Nedávný článek paní Karolíny Kopecké na euRABII, antiislámské stránce, hovořil o tom, že vraždy ze cti jsou součástí islámu. Jelikož je toto téma poměrně hodně diskutované, myslím že je nutnost se na toto téma podívat trochu podpobněji.

Co vlastně znamená vražda ze cti? Jinými slovy, že jistá osoba se dopustí hříchu cizoložství či smilstva a její rodina, aby očistila své jméno ji potrestá tak, že ji zabije.

Teď když jsme definovali co to vlastně je, se na to můžeme podívat ze strany islámské. Podporuje islám vraždy ze cti? Je pravdivý výrok europoslankyně p. Hybáškové, že aplikování islámského zákona může vést ke vraždám ze cti?

Paní Kopecká si vzala na pomoc knihu Halál a harám od šejcha Júsufa Qaradáwího a citovala pasáž, která hovoří:

"Alláh uvádí tři zločiny, u kterých je trest smrti ospravedlnitelný:

.. Veřejné spáchání cizoložství, avšak pod podmínkou, že mu byli přítomni čtyři bezúhonní svědci, kteří to odpřísáhnou před soudem. Trest smrti platí pro muže, který je ženatý i pro ženu, která je vdaná. Přiznání čtyřikrát před soudem zopakované se rovná svědectví čtyř svědků."

Za touto pasáží pak následuje ironická otázka, zda v islámu opravdu není nic, co by podporovalo vraždy ze cti. Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá. I přesto, že si p. Kopecká vzala na pomoc islámskou literaturu, pasáž, kterou si vybrala jasně ukazuje, že ani cizoložství ani smilstvo nejsou záležitostí rodinného kruhu. Naopak, že tento čin je nutný předvést soudu a řádně prošetřit. Tudíž, vraždy ze cti jsou pouhými vraždami, kterým náleží takový trest, jako za jakoukoliv jinou vraždu. Cizoložství nebo smilstvo jsou činy islámem trestané, ale pouze a jedině až poté, co byly jasně dokázány, tedy nikdo nemá právo brát si spravedlnost do vlasních rukou, jak tomu v případech vražd ze cti bývá.

Paní Kopecká pak dále uvedla, že islámské právo nezná DNA nebo nezná laboratorní testy. Je to pravda? Opět není. Ani to být pravda nemůže. I přesto, že Korán jasně říká, že je nutné svědectví čtyř svědků, neplatí to v případech znásilnění (vrátím se k tomuto tématu ještě podrobněji na konci článku), stejně tak jako islám postupně rozvojem přijímal vědecké pokroky, tak i dnes islámské právo nezávisí jen na tom, co bylo v době Proroka dostupné.

Říct, že islámské právo nezná DNA je to samé jako říct, že muslimové dnes nepoužívají auta, protože v době Muhammada jezdili na koních či velbloudech. Jak absurdní. Islám si sice uchovává své původní poselství, ale současně se také rozvíjí. Přijímá ze světa to, co je dobré a odmítá to, co je proti učení islámu. Rozvoj vědy a její aplikace rozhodně proti učení islámu není. Více k uplatnění detektivních metod níže v článku.

Co se týče trestu smrti za cizoložství. Připomeneme, že jak křesťanství, tak i judaismus tento druh trestu znají, shrnutě tedy všechna Boží náboženství se shodují v trestu. Otázka je, zda je v dnešní době tento trest aplikovatelný. Je pravda, že tu a tam slyšíme o tom, že někdo byl ukamenovanán, ale toto jsou pouhé vyjímky. Tento čin není natolik vyjímečný, že bychom tak velmi zřídka slyšeli či četli o tomto rozsudku. Jinými slovy, trest smrti za cizoložství není v žádném muslimském státě uzákoněný, protože pokud by byl, slyšeli bychom o tom daleko, daleko a daleko více. Přece nemůžeme být tak naivní a myslet si, že jen proto, že muslim je představitelem islámu, chová se podle toho. Například v Alžírsku, což je muslimská země, muž a žena, kteří byli přichyceni policií při činu cizoložství, jsou zatčeni a odpykají si určitou dobu ve vězení, v žádném případě ale nejsou ukamenováni i přesto, že byli zadrženi autoritami.

Paní Kopecká dále citovala knihu Roberta Spencera Islám bez závoje:

"V některých případech, kdy je žena znásilněna, je islámským soudem vyzvána, aby uvedla čtyři svědky, kteří byli znásilnění přítomni a viděli vniknutí penisu do vagíny. V případě, že žena nedokáže svědky přivést, bývá často obvinění ze znásilnění rozpoznáno jako přiznání k cizoložství a následuje trest za cizoložství."

Je pravda, že je znásilněná žena povinna předvést svědky?

Ne. Islámské právo chápe situaci žen, jejich utrpení, které při tomto žločinu pociťovaly a nevyžaduje od nich, aby předvedly svědky. Jediný případ, kdy jsou vyžadovány nějaké důkazy je pokud by její výpověď nebyla velmi silná. Pokud ji však někdo obviní, že není nevinnou, pak stačí, aby veřejně před soudem přísahala, že je nevinnou.

A je nutné připomenout, jak jsem již výše zmínila, že DNA nebo jiné laboratorní testy jsou součástí islámského práva. Pokud v některých muslimských zemích nejsou dostupné, pak toto neznamená, že je islámské právo nepřijímá, ale jen to, že bohužel tyto země nejsou v pozici je využívat.

Závěrečné shrnutí:

Je zde rozdíl mezi cizoložstvím a znásilněním?

Ano. Existují tři rozdílné nezákonné činy související s intimním stykem:

  1. smilstvo (nezákonný styk svobodných),
  2. cizoložství (nezákonný styk mimo manželství)
  3. znásilnění (styk bez souhlasu druhé strany).

Každý čin má svou metodu prokázání. U znásilnění, jelikož je to zločin spáchán bez souhlasu, mohou hrát roli detektivní metody jako DNA atd.  U znásilnění dochází k potrestání násilníka, ne oběti.

Smilstvo a cizoložství  jsou naopak činy, kde došlo k souhlasu obou osob provést styk a proto dle mého názoru detektivní metody nemohou hrát roli, ale naopak je zde nutnost těch 4 svědků, kteří viděli samotný akt, případně pokud nejsou, je zde zaváděna metoda přísahy a následné modlitby zatracení. U smilstva a cizoložství ve většině případů dochází k potrestání obou, existují vyjímky, kdy lidé nebyli přichyceni, ale později se šli přiznat s tím, že identitu druhé osoby uchovali v tajnosti.

...........................

Doslov:

Paní Kopecká má zřejmě blízký vztah k ženám v Afgánistánu, jelikož  jejich případy často zmiňuje, ráda bych uvedla, že jsem v nedávné době shlédla dokument, který předvedl práci ženské policistky a vyšetřovatelky - Afgánky. Tato policistka měla na starosti domácí násilí a celkově ochranu bezpečí žen a v nejednom případě se stalo, že manželky či dcery přišly a obvinily své manžely či otce z různých činnů a následovně zde bylo provedeno zatčení a odsouzení toho dotyčného. Takže já bych to již neviděla tak černobíle.

Nikdo nebude popírat fakt, že v mnoha muslimských státech to ženy nemají velmi jednoduché, ale je nemístné vinit islám. Vinit můžeme tradice, politické systémy, soudní systémy a spravedlnost, která v těchto zemích chybí, ale v žádném případě nelze vinit islám. Ikdyž je pravda, proč bychom se měli zaobírat jinými faktory, které jejich situaci způsobily, když je tak jednoduché, prostě říct, že za všechno může islám...

------------------------

zdroje:

Korán a tradice Muhammada a názory učenců, tak, jak je možné je najít na islamonline.net

 

—————

Zpět