Zakázané, zakázané, zakázané...

13.02.2012 21:50

Islám je více-méně prezentován jako náboženství plné příkazů a zákazů. Muslim nesmí to a to a to. I děti, které vyrůstají v muslimských rodinách většinou slyší "to je harám, to je harám..." Lidé, kterým se islám jako víra líbí, ale váhají v jeho přijetí, argumentují, že pak už nebudou moct to anebo ono.

Ale už jste se pozastavili nad tím, proč tomu tak je? Proč víme, co je harám (zakázané)?

Vezměme si příklad.

Budeme mít zkoušku ze seznamu, na kterém bude 100 položek. 10 položek bude zakázaných a 90 položek bude povolených. Které položky si zapamatujete? Budete se mořit pamatováním těch 90 položek? Ne! Logicky! Vybereme si těch 10 zakázaných a budeme vědět, že vše ostatní je povolené.

V islámu je to z Boží moudrosti a milosrdenství stejně tak. Přidám na ukázku následující verš súry Al Baqara: 173

 

"Bůh zakázal vám jedině zdechliny, krev, vepřové maso a to, co bylo zasvěceno někomu jinému než Bohu. Kdo však byl donucen jísti toto, aniž po tom toužil nebo přestupníkem byl, na tom nebude hříchu, vždyť Bůh je odpouštějící, slitovný."

 

Co nám Bůh zakázal a co nás bije do očí jako první - to co nesmíme: zdechliny, krev, vepřové maso a maso zasvěcené někomu jinému než Bohu.

Co nám naopak Bůh povolil: kuřecí, hovězí, jehněčí, krůtí, křepelčí, divokou zvěr, velbloudí... a stejně tak i zdechliny, krev, vepřové a maso zasvěcené někomu jinému, pokud budeme donuceni například situací takové jídlo bez touhy ochutnat ho, sníst.

Čeho je víc? Který seznam je delší? Zakázaný a nebo povolený?

 

Bůh nám mohl vyjmenovat věci zakázané, jen protože jich je v porovnáním s tím, co je povolené, velmi málo. Bůh nám Svým náboženstvím nechtěl ztížit život, naopak nám ho chtěl zkvalitnit a usnadnit. To jen lidé si víru začali komplikovat a začali se šťourat v detailech, nebo se zase jiní začali soustředit na vše zakázané a zapomněli na to, co je povolené.

Islám není o zakázaném, ani o povoleném, islám je o víře v Boha. Jen se to málo připomíná.



Přidám odkaz na video s českými titulky, které myslím velmi dobře prezentuje mou pointu. Ukázka toho, jak dalece při zákazu lidé došli a že není vše tak černé, jak se prezentuje.

 

Alkohol v produktech
https://www.youtube.com/watch?v=E0dTRubqC4A

 

—————

Zpět