Znásilnění v islámu

01.01.2012 09:54

     ...Saudská Arábie: 19ctiletá žena byla znásilněna gangem a za své znásilnění byla ještě potrestána... Asi tak nějak dnešní média pokrývají zprávy o znásilnění v arabském světě. Zejména státech, které uplatnují islámské právo.

Nejen že zprávy jsou velmi povrchní a nepokrývají skutečnost zločinu, ale také házejí špatné světlo na islámské právo, které pak díky těmto zprávám vypadá jako barbarské, nelidské a nelogické právo. Nebudu se vyjadřovat ke každému zločinu a jeho pozdější realitě, nebo tu snad obhajovat jednání určitých soudů, raději se zaměřím na skutečnost prokázání a trest tohoto zločinu ve světle islámského práva.

Jak vlastně islám pohlíží na znásilnění? Je to trest cizoložství a obě strany mají být potrestány? Jakým způsobem žena prokáže, že byla znásilněná? Jak islám ochraňuje oběti znásilnění? Na tyto a jiné otázky se pokusím v následujících řádcích odpovědět.

Znásilnění je zločin vykonán formou intimního styku na osobě, která s tímto aktem nesouhlasila. V případě obvinění z cizoložství je strana, která podala obvinění povinna předvést čtyři věrohodné svědky, kteří samotný akt viděli na vlastní oči. Cizoložství však není znásilnění a znásilněná osoba i přesto, že obviňuje, není povinna předvést čtyři svědky.

Znásilnění může být prokázáno svědectvím, doznáním či jakýmkoliv jiným moderním vědeckým způsobem (testy DNA...). Znásilněná osoba je považována za oběť a je s ní zacházeno s úctou. V případě, že někdo zpochybňuje její nevinnu, musí předvést důkazy a ona tato obvinění může popřít přísahou, jak Prorok řekl:

"Břímě předvedení důkazů spadá na toho, kdo podal žalobu a ten, kdo popírá se může zprostit vykonáním svaté přísahy."

V případě prokázání zločinu (bez doznání) soudce aplikuje diskreční rozsudek, který může dosáhnout až trest smrti dle některých škol myšlení. V případě doznání zločince je trest smrti jako za cizoložství (zinu). Pokud je násilník ženatý trest smrti je aplikován a pokud je svobodný, pak je to trest 100 ran.

Oběť znásilnění není potrestána a mnoho muslimských učenců vedených šejchem Júsufem Qaradawím říkají, že by mladí muži měli spěchat ke sňatku s oběťmi znásilnění, aby tak snížili jejich utrpení, utěšili je a vynahradili jim ztrátu nejcennější věci, kterou vlastní.

A stejně tak ani nevykonala žádný hřích, neboť byla ke styku donucena. Přihodilo se jí něco, co nespadalo pod její kontrolu. Bůh v Koránu řekl (výklad významu):

"...kromě toho, kdo byl donucen, zatímco srdce jeho klidné bylo ve víře..."

A Prorok, mír a požehnání Boží s ním, řekl:

"Bůh prominul mému národu (ummah) jejich chyby, to, co zapomněli a to, k čemu byli donuceni."

 

 

Zdroj:

Korán (16:106)

islamonline.net (Dr. Ahmad Jusuf Sulajman) muslim.ca (šejch Ahmad Kutty)

readingislam.com (Kamal Badr)

 

—————

Zpět