"Bůh srdce jejich i sluch jejich zapečetil..."

31.12.2011 23:02

   Otázka: Když Bůh zapečetil srdce nevěřících - nemuslimů, proč jsou tedy viněni z nepřijetí islámu?

Odpovídá dr. Zakir Naik:

Bůh zapečetil srdce těch, kteří neustále odmítají pravdu. Bůh v súře Kráva říká (výklad významu):

"Však věru je lhostejno pro nevěřící, zda napomínáš je, či nikoliv - stejně neuvěří! Bůh srdce jejich i sluch jejich zapečetil a přes oči jejich clonu položil a pro ně je určen trest hrozný." (2:6-7)
 
Tyto verše nehovoří o obyčejných nevěřících, kteří odmítli víru. Arabské slovo zde užité je al-ladína kafarú, ti, kteří neustále odmítají pravdu. Takovým lidem je jedno, zda je varujete nebo ne, neuvěří. Bůh jim zapečetil srdce a na jejich sluch a jejich oči umístil clonu. Ne proto, že Bůh zapečetil jejich srdce, nechápou a nevěří, ale je to naopak. Protože tito lidé neustále odmítali pravdu, ať jste je varovali nebo ne, nebudou věřit, Bůh zapečetil jejich srdce.
 
Proto to tedy není vina Boha, ale těchto nevěřících, kteří neustále odmítali pravdu, ti jsou zodpovědní.
 
Příklad učitele, který předpoví, že jeho student neuspěje (není vhodný, vzhledem k tomu, že přirovnáváme Stvořitele se stvořením, ale pro jednodušší pochopení je uveden)
 
Představme si zkušeného učitele. Před konečnými zkouškami předpoví, že určitý student ve zkouškách neuspěje, jelikož byl velmi nezbedný, darebný, nedával ve třídě pozor a nedělal domácí úkoly. Pokud ten student propadne, bude to vina učitele nebo studenta? Jen proto, že ten učitel předpověděl, co se s ním stane, neznamená, že je to vina učitele. Student samotný je zodpovědný za svůj neúspěch.
 
Podobně tak i Bůh ví dopředu, že jsou zde lidé, kteří budou neustále odmítat víru a tak Bůh zapečetil jejich srdce. Proto tito nemuslimové samotní jsou zodpovědní za odmítnutí víry a ne Bůh.
 
---
Koránský význam srdce jako centra citů a inteligence je pouze figurativní.
 
Zdroj: www.islamicvoice.com

 

—————

Zpět