Čeští exmuslimové

24.01.2015 22:22

Česká muslimská komunita je poměrně malá a vesměs se muslimové vzájemně znají. Sestry se setkávájí ve svých městěch nebo na různých internetových fórech. Nové muslimky a muslimové rádi sdílejí své osobní zkušenosti a snaží se navazovat kontakt.

Není tajemstvím, že mnoho sester přijme islám jen kvůli partneru. Některé začnou časem islám praktikovat a jiné ne. A stejně tak není pro muslimskou komunitu překvapením, pokud takové sestry po problémech s milovaným, islám opustí. Skutečností je, že ty, které jsou v islámu už nějakých těch pár let a mají své zkušenosti s takovými muslimkami, nerady navazují hlubší vztahy a drží se 'seniorek', které jsou pro ně 'stálejší'.

Když taková konvertitka odejde z islámu, většinou odejde a předstírá, že to byla jen nějaká bláznivá fáze jejího života. Nemluví o tom nějak hlasitě, protože si je sama vědoma, proč vlastně islám přijala. Nebylo v tom okouzlení vírou, ale polapení do sítí šarmu a slovíčkaření muslima, který s velikou pravděpodobností ani sám islám nepraktikuje.

Ale tak jako jsou takové, které odešly v tichosti a nikdy o nich už nikdo neslyšel, jsou tu takoví exmuslimové, kteří se snaží hlasitě na sebe upozornit. Sami o sobě by nikdy hlas nedostali, protože by jim nikdo nevěnoval pozornost. Vítr je však zavál na plodnou půdu a oni byli schopni své zklámání, zášť, hořkost a zklamanost zrealizovat. Trestem smrti se takoví lidé ohání jen proto, aby zvýšili svou 'prodávanost'. Osobně pevně věřím, že já dostávám nenávistnou mail a výhrůžky daleko více, než všichni exmuslimové dohromady.

Myslíte si, kdyby se lidé dozvěděli ten pravý důvod proč islám opustili, že by jim stále někdo naslouchal? Myslíte si, že odešli z islámu, protože prozřeli? Ve skutečnosti nikdo z nich islám do hloubky neznal a jejich povrchní zkušenosti a znalosti jsou stále dokola omýlány, protože tu žádné jiné nejsou. Kdyby se lidé dozvěděli, že islám opustili, protože v něm nenašli z materiálního světa to, co chtěli, mělo by jejich 'svědectví' stále nějakou hodnotu?

Tak či onak, člověk by měl přijmout islám kvůli sobě a Bohu. A každý se bude zodpovídat za svou volbu. Skutečností je, že Bůh nás, ani náš islám nepotřebuje. To my potřebujeme Boha. A stejně tak, jakékoliv urážky na účet Boha či Jeho víry jsou absolutně bezpředmětné a ani Mu, ani islámu neublíží. Bůh a Jeho víra tu byli, jsou a budou, a my na jejich existenci nemáme žádný vliv.

 

—————

Zpět