Dotaz na eschatologii

09.09.2015 20:35
Jméno: Aleš
Váš e-mail:  
Předmět: dotaz na eschatologii
Text: Dobrý den,
rád bych se zeptal, jaké je islámské učení o eschatologii a zejména by mě pak zajímalo, jak současní muslimové interpretují aktuální světové dění? Zejména se ptám v kontextu toho, že mnozí křesťané říkají, že žijeme v tzv. "době konce", nebo také "posledních časech".
Předem moc děkuji za odpověď.
Aleš T.


Dobrý den,

děkuji za dotaz.

Islám hovoří o znamení posledních dnů. Znamení se rozdělují ma malé a velké. Islám nestanovil datum konce světa jako například Jehovisté. Vše se odvíjí od znamení, které následují jedno za druhým. Momentálně se v blízké budoucnost konec světa nebude odehrávat, protože je zde mnoho velkých znamení, jako například příchod antikrista a Ježíše, na které budeme ještě nějakou dobu čekat.

Den soudný přijde až po zničení světa, ale malý Den soudný se bude odehrávat každému, jakmile si anděl smrti přijde pro jeho duši. A to je pro nás důležitější než konec světa, kterého se možná ani nedožijeme.

A co se týče aktuálního světového dění - mnoho událostí může být interpretováno jako malá znamení, ale dokud nepřijdou ty velké, tak se konec světa nekoná.

Doufám, že je má odpověď dostatečná.

—————

Zpět