Islám a západní svoboda

26.11.2015 08:34
Jméno: Robert
Předmět: Islám a západní svoboda
Váš dotaz: Dobrý den,
v životě je vždycky něco za něco, vztáhl bych to i k islámu, který má velmi silný vztah k bohu (Bohu), který by mu mohlo křesťanství většinou závidět, na druhou stranu nepracuje se svobodou (myslím, že v překladu islám znamená něco jako "podrobení se"). Chci se zeptat, jestli svoboda, která přirozeně učí tolernaci, může být podle vás kámen úrazu islámu, důvod proč existuje uvnitř i vně islámu v součanosti oitlik nedorozumění a bohužel násilí. Myslím, že přestože věrouka islámu je prý velmi konzistentní, je islám náročné náboženství. Tedy otázka, mohou muslimové pochopit západní pojetí svobody a tolerovat ho, myslíte že současný trend v islámu je takový anebo opačný? Díky za odpověď.


Dobrý den a děkuji za pěkný dotaz.

Islám zná svobodu i toleraci, ale dnešní svět ani muslimové většinově (skupinově) nejsou dobrými velvyslancemi islámu. Když se člověk podívá do historie, kdy byl islám (ne muslimové) u vlády, pak je vidět příklad svobody s tím, že stejně tak, jako v jiné západní zemi, zákony se ctí.

Násilí a nedorozumění, které je dnes viditelné, nepramení z islámu, ale spíše ze situací, ve kterých se muslimové ve svých zemí nacházejí.

Osobně tvrdím, že islám není komplikované náboženství, muslimové si ho sami komplikují. Jako člověk, který islám akademicky studuje, vídím, jak tolerantní a mírné je toto náboženství a to včetně zákonů. Není tu žádný zákon, který by byl postaven na zlu, násilí a ubližování, i přesto, že se to tak může druhým zdát. Vše v islámu má záměr, všechny skutky uctívání, života i soužití. A právě v záměru je ukázána krása islámu a jeho cnost. Islám je velmi vřelé a nádherné náboženství, jen muslimové si toho často nejsou vědomi, protože považují islám za kulturu, styl života a je jedno, čím je zanesen. Nevzdělaní muslimové jsou schopni následovat pouze své emoce a může jim kdokoliv cokoliv nakukat. Ať to má co společného s islámem a nebo ne.

Co se týče západního pojetí svobody, co přesně to má být? To, co je na papíře a nebo to, co se doopravdy děje? Například součásti svobody je ochrana jedince a svobody vyznání? Zakazování poklidného projevu víry jako je část oděvu není velmi svobodné vyznání. Stejně tak svoboda slova je velmi relativní. Zatímco nemuslimští občané mají svobodu slova zaručenou (doufejme, že se toto začne měnit), muslimský občan si musí dát pozor na slovo, protože stejná slova ho mohou stát odnětí svobody. K tomu se dá přidat základní slušné chování, pokud slovně napadám člověk, urážím ho, je to možné považovat za svobodu slova?

Svoboda v západním slova smyslu je velmi relativní a vždy záleží na které straně břehu jste. Ale i přesto, muslimové jsou schopni pochopit západní pojetí svobody.

Nicméně z praktického hlediska si myslím, že každý člověk přicházející se země, kde demokracie nevládne a stát funguje jinak, by měl být pověřenými orgány poučen o místních zákonech, tradicích, kultuře a životě celkově. Myslím, že je to velmi důležité stejně tak jako skutečnost, pokud nějaký stát přijme lidi z cizích zemí, musí jim dát prostor zařadit se bez touhy zničit a odstranit jejich identitu. Což teoreticky odporuje západnímu pojetí svobody.

Krásný a požehnaný den přeji.

—————

Zpět