Islám mi zachránil život, říká strážce z Guantánama

01.01.2012 09:31
týden.cz

Islám mi zachránil život, říká strážce z Guantánama

Autor: - kpa -

14.10. 07:00

Strážce mezi celami na Guantánamu.   Terry Holdbrooks se do Guantánama dostal v létě 2003. V té době se mladý vojenský policista zajímal hlavně o alkohol, hard rock a tetování. Základnu opustil následující rok jako muslim. Získal si respekt spoluvězňů i opovržení kolegů.

Nyní šestadvacetiletý Holdbrooks pracuje v mešitě poblíž University of Phoenix. Nosí čapku, husté vousy a dlouhé rukávy, které téměř zakrývají tetování s nápisem „démony buď veden", prý slova z metalové písně.

Holdbrooks vyrostl v Arizoně na jihozápadě Spojených států. Jeho rodiče byli závislí na drogách, a tak ho vychovávali prarodiče, bývalí hipíci. Především proto, aby unikl osudu svých rodičů, se po střední škole přihlásil do armády.

V armádě absolvoval výcvik vojenského policisty, na práci s vězni ho měl připravit dvoutýdenní kurz, během kterého se podíval například na Ground Zero v New Yorku. „Neřekli nám vůbec nic o islámu.. Ukázali nám videa z 11. září a o zadržovaných jsme se dozvěděli jen to, že jsou to ti nejhorší z nejhorších, že jsou to řidiči a kuchaři bin Ládina a že nás při první možné příležitosti zabijí," vzpomíná Holdbrooks v rozhovoru pro deník Guardian.

....

čtěte více...

 

—————

Zpět