jordánský letec

11.02.2015 09:39
Jméno: jana neumannova
Předmět: jordánský letec
Text: Dobrý den,
před nedávnem jsme si vyměnily maily s opačnými názory na Islám, vánoční strom, psíka, jako milovaného člena rodiny a pod. Už před tím jsem si prošla Vaše stránky. Jediné , co mě tenkrát pozitivně zaujalo byla stať - slzy ženy. Ty jsou stejné v jakékoliv době a náboženství. Velmi velmi se mě dotkla smrt mladého jordánského letce. Mám syna - letce s blízkovýchodními kořeny, neuvěřitelně podobného tomu hezkému chlapci. Myslím nejen na jeho nesmírné utrpení, které mu připravili jeho bratři ve víře, ale zejména jsem myslela na jeho maminku. Umím si reálně představit, jak svého syna milovala a vůbec se nedivím, že jeho smrt neunesla. Nebyla jsem schopná několi dní normálně fungovat, stejně jako když jsem shlédal fotodokumentaci, kterak muslimky provádějí halál porážku na křesťance. Kdyby se všechny mámy dohodly, že své syny nevydají na jakékoliv, zejména náboženské, boje, možná by to dnes vše vypadalo jinak. Zni to jistě jako z oblasti sci-fi nebo naivní boj za mír z dob komunizmu. Myslím, že není rozdíl mezi utrpením matky křesťanky, muslimky,Židovky nebo bez víry. Stejně tak, jako není rozdíl mezi nábožestvími. Pokud se bude jedno cítit nadřazené, stejně jako jeho vyznavači, bude touha většiny normálnich lidí po klidu a míru nenaplněná. A naši krásní milovaní synové budou umírat dál a slzy žen nikdy nevyschnou.
PaedDr. Jana Neumannová

 

Dobrý den,

nemůžu než souhlasit. Je to nějakou dobu zpět, kdy jsem udělala přednášku na téma domácího násilí. Věřím, že my, matky, na domácím násilí máme obrovský podíl. A to proto, že jsme nebyly schopny vychovat naše syny k úctě k ženám.

Matka v islámu je velmi považována. Má své čestné místo a úcta patří především ji. Až daleko za ní je úcta k otci. Toto je ve smyslu, koho si máme vážit více. Matky mají obrovský vliv na své děti. Skutečností je, že ten prvotní vliv je omezen do věku asi 5 let. Pak má na dítě obrovský vliv společnost, kterou si vybere. Ale, pokud má dítě zdravé kořeny, dle psychologů, vrátí se k nim.

Problém těch, kteří se rozhodli bojovat pro ISIS je neznalost a ignorace svého učení. Tady bohužel je to problém celé společnosti, která pokulhává ve vzdělání ve víře. Islám se pro mnohé stal součástí kultury a nedávají mu žádnou důležitost. Stejně tak, například přímo v Sýrii, vzdělání ve víře bylo určeno jen těm lidem, kteří nebyli schopni akademicky dosáhnout dobrých známek. Neboli, ti, kteří se dobře učili, měli povoleno jít na doktory, inženýry atd. Ti, kteří měli slabé známky, byly posláni na islámské studie a tito studenti pak dostali pozice vládou placených náboženských učenců. U nás se takoví vyučili a dělají manuální práce, tam se dostali do pozic duchovních. Vláda pak zneužívá duchovních v manipulaci věřejnosti.

Pouze posledních pár let se začíná opět probouzet touha vzdělávat se ve víře.

Celá situace není nábožensky motivována, protože oni své náboženství ani neznají. Jsou v tom politické aspirace a touha po moci. Kdyby Západ pomohl syrským lidem, tak jak se snažil letecky podpořit například Lybijce, nemuselo k ISIS vůbec dojít. Kdyby se USA se svými pomocníky, včetně ČR nesnažili míchat do Iráku a její politiky, která je neohrožovala, bývalá vláda by si s takovými udělala pořádky. Nesnažím se házet vinu na Západ, ale není možné analyzovat celou dnešní situaci bez toho, abychom se podívali na její počátky.

Mimochodem, pokud to není zřetelné, pak upálení člověka za živa nebo i po jeho smrti je v islámu kategoricky zakázáno. Stejně tak je zakázáno upálit za živa i zvířata. Je to barbarský čin nehodný kohokoliv, kdo uctívá Boha.

—————

Zpět