K odpovědi paní janě

12.12.2015 17:20
Jméno: Zuzana
Předmět: k odpovědi paní janě
Váš dotaz: Mně vaše dopověď připadá velice povrchní. Co má co dělat dnešní zahalování žen od hlavy až k patě se šátkem jeptišek a vesnických žen před více než 100 lety. Panenku Marii na náboženských obrazech sem vůbec netahejte, to je úplně mimo debatu. Není mi jasné, proč je třeba se halit od hlavy až k patě za každého počasí, za letošních letních veder. Považuji to i za nehygienické. Proč k tomu nutit i ještě nedospělé dívky, kterým berete právo volby rozhodnout o vlastním životě. Zvláště u těch, které chodí do školy v dalšími dětmi a strašně je tímto izolujete, přestože jsou vlastně vychovávány jako Evropanky. Je mi jich hodně líto, ony moc nevědí čí jsou. Nevidím v tom otázku víry v boha ale ovládání žen. Myslíte, že muslimky, které se nezahalují jsou horšími lidmi a méně věří v boha? Myslím si, že víru má každý v srdci a nemusí se kvůli tomu vydělovat ze společnosti a mrzačit si tělo obalováním se látkou.


Dobrý den paní Zuzano,

nebudu se již vracet k tématu zahalování v Božích náboženství, protože jsem se k tomu jasně vyjádřila.
Co se týče vaší narážky na víru nezahalených muslimek... Nikdo netvrdí, že muslimky, které se nezahalují jsou horšími lidmi. A stejně tak nemohu říct, že všechny zahalené muslimky jsou lepší než ty, které se nezahalují. Ano, víra je v srdci, ale přesto, pokud něco člověk opravdu miluje, pak láska bez činů není zrovna silnou a upřímnou. Takže "víra v srdci" je velmi relativní pojem.

Pro váš je zahalování "kus látky", pro některé z nás, které se zahalují představuje víru a oddanost Bohu. A jak jste poukázala, zahalování není zrovna lekhé rozhodnutí v životě muslimky a proto, respektujte naši volbu a nesnažte se nás ovládat a manipulovat. Pokud zahalení nosit chceme, pak kdo jste vy, abyste řekla, že je mrzačením těla?!

Máte opravdu na srdci naše dobro a dobro našich dětí? Pokud ano, tak nás PODPOŘTE v tom, co si MY myslíme, že je pro NÁS dobré, nesnažte se nás změnit k obrazu svému a vnutit nám názor, který nám je cizí. Respektujte naši volbu.

—————

Zpět