Korán o menstruaci

31.12.2011 23:51

Antiislámská stránka 'Pravda o islámu', vyplodila článek, kde uvádí, co si islám 'opravdu' o ženách myslí. Článek obsahuje několik bodů, jedním z nich je právě menstruace. Jako žena, muslimka, bych se ráda k tomuto tématu vyjádřila a snad konečně již tuto otázku uzavřela.

Ráda bych začla tím, že v judaismu, pokud žena menstruuje, jí a pobývá odděleně od mužů. V Bibli nalezneme (LV 15:19-24), že menstruace je pro ženu nemoc a po sedm dní má být oddělena a kdokoliv je jí dotkne bude nečistý až do večera. Na čemkoliv seděla či ležela je nečisté... atd.

Nejen, že islám nepovažuje ženu během menstruace za nečistou (viz odpověď učence, kterou uvedu na konci článku), ale také její menstruaci nepovažuje za chorobu.

"A dotazují se tě na menstruaci. Rci: „To je neduh; zdržujte se tedy žen svých po dobu menstruace a nepřibližujte se k nim, dokud se neočistí. A když se očistí, přicházejte k nim tak, jak Bůh vám to přikázal A Bůh věru miluje ty, kdož se kají, a miluje ty, kdož se očišťují!“"2:222

Ta část "To je neduh" se nevztahuje na ženy, ale na MUŽE! Ve vysvětlivkách, které naleznete na muslim-inform a stejně tak i v kopii Koránu, King Fahd complex se píše, že slovo 'adha' znamená, že je pro muže neduhem, něčím nelibým, něčím, co mu může ublížit, pokud bude mít styk s manželkou během její menstruace.

(Jejich vysvětlivky jsou postaveny na vysvětlení Koránu - tafsíru - případně hadíthu, bohužel jsem jejich zdroj nenašla, ale předpokládám, že by to mohl být Tabarání nebo Qurtubí)

Jiným slovy tento verš přepíšeme: Rci: "To je adha (pro muže je škodlivé míti pohlavní styk s manželkou během menstruace), zdržujte se jich ... (2:222)

Co se týče té části o nečistotě, Zoubir Bouchikhi z islamonline.net odpověděl na dotaz, jak jsou ženy během menstruace nečisté?:

Ve jménu Boha milosrdného, slitovného.

 

Kdokoliv kdo považuje ženu během měsíčků či šestinedělí za nečistou je ignorant k islámu a jeho nádhernému učení.

 

Důvodem, proč je ženě nedovoleno se modlit a postit se během menstruace je pro její dobro. Islám dává ženě přestávku každý měsíc, protože sdílí neobyčejné tězkosti které se vyskytují v jejich hormónech, ale žádný muslimský učenec neřekl, že jsou nečisté....

 

...Souhlasím s vámi, že ten kdo si myslí, že není ženě povoleno se modlit a postit se během menstruace z důvodu nečistoty nemá pravdu, je to spíše pro dobro žen a jejich zdraví se nepostit. 

 

---------------

zdroje: Korán (King Fahd complex)

islamonline.net

Bible

Hadíth imáma Ahmada od Anase o tom, co říkají židé o menstruační ženě (tafsír Ibn Kathír)

 

—————

Zpět