Masakry ve školách u nás aneb vliv smíšené společnosti

16.12.2012 12:47

https://www.sharpshooting.net/files/gun_shop/pistols01.jpgIdnes.cz zveřejnili článek vztahující se na nedávné střílení na základní škole v Americkém státě Cunnecticut. V článku psychlogog Jiří Jelen situaci analyzuje a předpovídá podobné události i v Evpropě. Ve své analýze udává, že Americká společnost je nestabilní díky své smíšenosti.

Dále pana Jelena cituji:

V Americe je nesmírná sloučenina nejrůznějších lidí, což podle mě více podmiňuje poruchy chování, je tam více poruch osobností i více agresivity. Proto se všechny pozitivní i negativní excesy objevují právě tam. Do Evropy přichází se zpožděním.1

 

Myšlenka mezi řádky je velmi znepokojivá. Zatímco v U.S.A. se probírají důvody masakrů všeobecně s ohledem na dostupnost zbraní, v ČR se naopak vyzývá k opatrnosti vůči cizincům. Nejen to, rozhovor s panem psychologem dále probírá pravděpodobný vliv autismu na tragédii. Média se tentokrát opravdu překonala. Čeští občané by si měli dávat nejen pozor na imigranty, ale už také i na autisty!

Autism Research Institute se jasně vyjádřil, že autismus není mentální porucha, ale porucha vzniká na neurobiologickém podkladě. Tudíž není možné svádět takovou tragédii na tuto nemoc. Toto jedině vyvolá v lidech paniku a nedorozumění.2

 

U.S.A. ví, kde leží problém. Ví, co je třeba udělat. A kámen úrazu není ve smíšené společnoti, ani autismu. Jejich problémem je velmi, ale velmi jemné zbrojní právo. Skoro každý může mít u sebe zbraň. V Americe 4 státy zvažují povolení zbraní do zaměstnání a 17 států již podobné právo má.

Představte si, že je na parkovišti jen jedno volné místo a někdo vám do toho vjede. Jaká drzost! A řešení? Vytáhnu si z auta svou legálně drženou zbraň, kterou sebou jen tak pro ochranu vozím a postřelím nebo zastřelím řidiče, který si to svou drzostí a neslušností zasloužil! Možná se to zdá spíše jako kovbojka, ale právě přesně takové situace se obávají například společnosti FedEx nebo Volkswagen v San Franciscu. Takže přezdívka "divoký Západ" zase není tak od věci.

 

Ve státě Florida, 4.6% populace vlastní povolení mít zbraň, což se rovná skoro 1 milionu lidí!3 A tohle jsou ti, o který stát ví. Kolik pak je těch, kteří vlastní zbraň nelegálně?! Je zde odhad, že v rukou soukromých osob je 300 milionů zbraní, zatímco 15.12.2012 zaznělo z úst bývalého federálního agenta (Fox nebo CNN, přesný kanál si už nepamatuji) až neuvěřitelných 600 milionů. Což by ani tak nebylo nereálné, protože oficiální čísla uvádějí zbraně o kterých se ví. Ve většině států se nevyžaduje žádné povolení ke koupi zbraně a dokonce ani žádná registrace.4


Z rozhovoru s panem Jelenem:
 

Můžeme tedy očekávat, že k podobným brutálním útokům začne docházet i v Evropě, respektive v Česku?
Bohužel, takové jsou prognózy. Když se jen zamyslím nad svými posudky, tak například mravnostní delikvence se za poslední dobu nesmírně rozšířila. Lze očekávat, že vývoj tady bude spíše nepříznivý. To je ta negativní, druhá stránka demokracie a svobody.


Pokud vezmeme v podtaz všechna fakta, která jsem zde uvedla, jaká je pravděpodobnost, že podobné masakry postihnou i Česko?

Ta pravděpodobnost tu bude v případě, že politici začnou zbraňové povolení v zájmu zisku vydávat jako řidičák. Nebo-li nějaký malý testík a hotovo. A nebo když stát uvidí ve zbraních potenciální náhradu za ztrátu zisku v alkoholu. Takže do té doby, i s cizinci a autisty v zemi, není třeba se ničeho obávat.

Mravnostní delikvence se u nás zhoršila, ale ta se už zhoršuje léta a je pouze odrazem toho, co jsme si ze společnosti sami udělali. Vždyť televize nemá snad absolutně žádné omezení a mohou si odvysílat cokoliv a kdykoliv. Děti jsou již od ranného dětství vystavováni násilí v podobě různých her ať už internetových či konzolových, i ty dříve neviné kreslené pohádky jsou dnes nabity nějakou formou násilí.

Zhoršení chování v mladistvých není jen v demokracii a svobodě, ale v tom, že hodnota rodiny a rodičů upadla. V zájmu spokojenost potomků mnoho rodičů udělá cokoliv. A to se pak odráží na špatném chování doma i ve společnosti. Pokud chceme na někoho ukázat prstem, měli bychom ho otočit sami na sebe, protože zdravá společnost je postavena na zdravých rodinných základech. Ale proč bychom to dělali, když je tak jednodušší vinit za naše problémy ostatní?!


 

 

Zdroje:

1 https://zpravy.idnes.cz/rozhovorem-s-psychologem-jelenem-o-utocnikovi-lanzovi-pil-/zahranicni.aspx?c=A121215_164313_zahranicni_zt

2 https://www.cnn.com/2012/12/16/justice/connecticut-shooting-suspect-profile/index.html?iid=article_sidebar

3 https://www.businessweek.com/articles/2012-12-13/for-gun-makers-nra-good-times-get-better

4 https://en.wikipedia.org/wiki/Gun_laws_in_the_United_States_%28by_state%29

—————

Zpět