Polygamie

01.01.2012 08:54

Polygamie v praxi

   Začnu chválou Boha, že toto není blog idnesu a mám volbu psát co chci a kdy chci. Člověk se pak ani nediví, co někteří píší, když pro zachování blogu prostě psát musí.

Teď už ale k dnešnímu článku. Jedná se tu spíše o radu. Nějakou dobu zpět jsme na Komunitě dostaly dotaz na polygamní manželství, předpokládám, že sňatek byl od nemuslimky. Byl to dotaz slečny, která chtěla vstoupit do takového sňatku. Ráda bych vám všem, které kdy o takovém sňatku uvažovaly, uvažují nebo budou kdy uvažovat, ukázala tento sňatek v praktickém světle.

Začněme sňatkem celkově. Sňatek s Arabem, je jako sňatek s kýmkoliv jiným - loterie. Člověk nikdy neví, koho si vlastně bere a jak spolu budete vycházet. Některým Bůh požehná, podpoří je trpělivostí, tolerancí a sebekázní, někteří takovou podporu nenajdou a jejich sňatek končí v troskách. To, že Arab může být muslimem absolutně nezaručuje, že se tak podle toho bude chovat. Vybíráte si člověka, takže se dívejte a suďte ho podle jeho charakteru a rodinných vztahů, zejména vztahů mužů v jeho rodině k ženám.

Mým osobním pravidlem je: člověk s dobrým charakterem, ale méně praktikující, je lepší, než praktikující muslim se špatným charakterem. V tom prvním případě je tu šance, že se ten muž obrátí, učiní pokání a začne být praktikujícím, zatímco v druhém případě je takový člověk velmi obtížně napravitelný. Ale Boží moc je neomezená.

Sňatek, kde je více manželek je daleko náročnější než ten, kde je jen jedna manželka. Nejen, že je to náročnější pro muže, který musí spravedlivě zabezpečit obě rodiny, ale také pro ženy, které se musí naučit větší sebekázni, toleraci a respektu. Stejně tak, i přesto, že jsou ty ženy vdané, několik dnů v týdnu jsou na všechno samy - na děti, výchovu, domácnost...

Islám i přestože polygamii nezakázal a pouze ji omezil na čtyři manželky, není polygamním náboženstvím. Ve srovnání s náboženstvím, kde je polygamie pilířem víry (některé sekty mormonské víry), je islám velmi monogamní. Ženy ani muži nejsou svým okolím, ani svou vírou a radami většinou připraveni na takový druh sňatku. Korán staví pouze základní pravidlo a tím je spravedlnost.

"...berte si za manželky ženy takové, které jsou vám příjemné, dvě, tři a čtyři; avšak bojíte-li se, že nebudete spravedliví, tedy si vezměte jen jednu..." 4:3

Dnešní situace muslimů, kteří chtějí uzavřít takový druh sňatku, je trochu jiná, protože se mohou nacházet v zemích, kde je polygamie nezákonná.

Žena, která do takové sňatku chce vstoupit, musí počítat s tím, že nikdy nebude legálně manželkou. Nebude mít nikdy stejná práva jako manželka. A to ani v případě, že by byla oddána v zemi, kde je polygamie legální. Veřejně o svém sňatku může hovořit jen v tom případě, že je ochotna nést (ona, ta druhá manželka i její manžel) následky, které mohou nastat v případě, že to někdo oznámí.

Při přečtení předcházejícího odstavce vás zřejmě napadne: „Jak potom takový sňatek může být spravedlivý?“

Odpověď je - Nemůže.

A toto je jeden z důvodů, proč mnoho učenců, imámů i řečníků polygamní sňatek v zemi, která ho nepovažuje za legální, staví jako nepovolený. Není to s tím, že by chtěli prohlásit povolené za zakázané, ale spíše proto, že takový sňatek nenaplňuje Bohem stanovené podmínky.

Byla jsem příjemně překvapena, že i Arabové, jako například Omar Abdalkáfí, ho v takové situaci nepovolují. Že to není záležitost a názor konvertitů.

Na konferenci v Montrealu, které jsem se zúčastnila, padlo toto téma "Polygamie ve státě, který ji považuje za nelegální" a výsledek shrnutě:

Polygamie spadá do dvou kategorií - povolené a zakázané.

Povolená je v případě, kdy jsou plně naplněna práva druhých a je zde užitek.

Nepovolená je v případě, kdy nejsou naplněna práva, nebo zde hrozí nějaká újma stávajícímu manželství či jeho členům. A dále v případě, že v zemi není povolena.

- Na Západě spadá 99% polygamních sňatků do té kategorie, kde zde hrozí nějaké ublížení. Do ublížení se počítá i psychická újma nejen manželky, ale také dětí.

- Celkově se všichni debatující shodli, že v nadměrné většina jsou takové sňatky harám, zakázané.

- Dále uvedli jakési vodítko pro ty, kteří do takového sňatku chtějí vstoupit:

zeptat se první manželky; nutnost ochránit svou první rodinu od jakékoliv újmy; spravedlivost vůči první manželce a dětem. Muž, který do takové sňatku chce vstoupit, by tak nikdy neměl dělat, pokud s tím první manželka nesouhlasí.

konec poznámek

Mezi muslimy to vypadá asi tak, že polygamní manželství praktikuje velmi malé procento muslimské populace. Mladí muslimové (Arabové) to považují spíše za tradici svých otců, kterou nechtějí následovat. Sňatek těch, kteří se pro polygamii rozhodli je různorodý, u některých funguje, u některých ne a končí rozvodem jedné nebo všech manželek.

Pokud by někdo chtěl vidět, jak v realitě funguje polygamní manželství těch, kteří ho považují za jeden z pilířů, pak doporučuji setkání s rodinou Browna, jenž má 4 manželky. Je to mormonská rodina a je opravdu vidět i cítit jistou oddanost a organizovanost v takovém manželství. Program se jmenuje Sister Wives na TLC.

—————

Zpět