Příběh jedné mladé maminky...

01.01.2012 09:45

  Dnes vám povím příběh jedné mé známé. Poznala jsem ji před 5ti lety v Kanadě. Dostala se do velmi nepříznivé situace. Tak jako mnoho mladých lidí v sev. Americe, odešla předčasně ze školy. V době, kdy jsme se s ní setkaly, byla těhotná, tehdy ji myslím ani nebylo osmnáct. Vystrašeně nám povídala svůj smutný příběh.

Její rodiče se rozvedli a jak to většinou bývá, o dceru se nikdo nezajímal, a ta se chytla špatné party. Její přítel - student ji natolik "miloval", že jí přiložil i nůž na krk, vyhrožoval ji, že ji zabije a v zápětí ji objímal a šeptal ji sladká slůvka do úst. Byla typickým příkladem oběti domácího násilí. Doslova jsme ji donutily jít na policii a až zakázaly jakýkoliv styk s jejím přítelem. Byla v tu domu moc mladá a naivní, nevěděla co dělat a tak se vždy obrátila směrem, kterým vanul vítr. Bohužel. S jejím přítelem jsme hovořily a řekly mu, aby ji nechal na pokoji. Ten nám však začal vykládat, že cokoliv co nám řekla, není pravda, že není psychicky stabilní a my bysme se od ní měly držet dál. Později si zjistil telefon i k nám domů a vyhrožoval jak mě, tak i mému manželovi.

O pár týdnů později porodila a několik týdnů po porodu jsme obdržely uplakaný telefonát, že tam byl její přítel a vyhrožoval ji, že ji vezme kluka. Šly jsme s ní podruhé na policejní stanici, kde sepsala prohlášení, shrnula celý příběh a konečně byl na dotyčného přítele vydán zatykač a následovně byl deportován.

Až do teď by se zdálo vše v pořádku. Řeknete si snad jej, chudák holka. Náš příběh však nekončí.  

Uplynulo pár let, přestěhovala se. Neviděly jsme se nějakou dobu, když jsme se pak doslechly a ona nám potvrdila, že je se svým přítelem pořád v kontaktu. Volají si, slibuje ji co jen může, vyznává ji lásku a prosí ji, aby přijela na návštěvu a ukázala mu syna. Přijeli dvakrát, opět otěhotněla a tentokrát porodila v místě bydliště svého přítele, který ji pod příslibem dobré rodiny přesvědčil, aby zůstala. Dnes čeká již třetí dítě, které nebylo počato s jejím souhlasem. Chtěla by se vrátit domů, ale bohužel. Násilnická povaha jejího manžela se opět krátce po jejím rozhodnutí zůstat projevila. K tomu se přidala i matka jejího přítele. Dostala "domácí" vězení, má omezené a hlídané telefony, omezené "vycházky", jídlo...

Je těžké v tomto okamžiku soudit hloupost mé známé, která i přes násilnou minulost opustila známé prostředí a vydala se na pospas krutému příteli dobrovolně. Popřemýšlejte na chvíli? Udělejte si obrázek a úsudek o tomto příběhu před dokončením tohoto článku. Koho budete ze současné situace vinit? Přítele, který je násilník a zasluhuje si svůj trest a který ji pod příslibem "modrého z nebe" nalákal k sobě a nebo mou známou, která se nepoučila, nedbala rad lidí, kteří ji obklopovali a naivně se domnívala, že se snad změnil? Je možné z tohoto příběhu usoudit, že všeobecně jsou všichni studenti - muži násilnící a všechny mladé ženy jsou naivní a hloupé?

... Prosím odpovězte před tím, než budete pokračovat ve čtení.

Vzorec jejího příběhu není až tak ojedinělý. Tisíce žen jsou dennodenně obětmi domácího násilí celosvětově. Jen v České republice je uvedeno, že 38% žen zažilo nějakou formu domácího násilí. Ale nechtěla jsem tento příběh psát jako příklad domácího násilí. Proč vlastně? Otázka, která mě zajímá: zda následující detaily změní váš názor a pohled na celý příběh.

Detaily, které jsem záměrně neuvedla již na začátku. Má známá je Kanaďanka, která před porodem svého prvního syna přijala islám. Její přítel je Saud. Země, ve které je dnes držena je Saudská Arábie.

Tak co? Změnil se nějak váš úsudek po zjevení příslušných detailů? Ovlivnila skutečnost, že jde o muslima váš názor? Je možné udělat si všeobecný úsudek, postaven na tomto příběhu, že všichni muži - muslimové jsou násilníci a všechny mladé ženy - muslimky hloupé a naivní? Pokud ano, pak zajisté odpověď na výše postavené otázky musela být také pozitivní!

...

Tak či onak vás prosím o pomoc Nathali (tak se jmenuje má známá) a podepište následující petici Help Nathalie Morin to come back in Canada.

A já jen doufám a modlím se, aby každá žena, která má násilného přítele, nalezla podporu a pomocnou ruku ukončit tento vztah a nikdy se již do tohoto či podobného začarovaného kruhu nevrátila.

 

—————

Zpět