Reakce na zpověď muslimky

01.01.2012 09:03

Reflex č. 35

Zpověď muslimky - Žena je totéž co pes

  Poslední události mě přinutily trochu změnit tón dnešního psaní. Nemohu jinak než reagovat na poslední číslo Reflexu (č. 35). Pro ty z vás, kteří nejsou v obraze. Jedna se článek, který má popisovat život muslimek v ČR z úst jedné z nich. Do toho se přidala slova našeho známého pana Lhoťana.

Tu anonymní Krásnou Neznámou znám osobně a snad i proto to bylo pro mě obrovské zklamání. Bohužel spolu již v kontaktu nejsme a tak doufám, že si přečte můj článek, který patří především ji.



   Krásná Neznámá (budu respektovat tvou žádost o soukromí a nebudu psát tvé pravé jméno)

Je až úsměvné si myslet, že můžeš vypustit nějaké své osobní informace a očekávat nějakou anonymitu. Věta: "Jinak zabijí mě i moje dítě", je trochu mimo, protože snad celé Brno ví, že jsi to ty. V Brně muslimové "nekamenují" proto, že někdo napsal špatný článek o islámu nebo spíše o komunitě. V Brně (z osobní zkušenosti) nenávidí lidi, kteří dělají pro islám něco pozitivního a těmto "muslimům" není nic cizí. Takže ty i tvé dítě jste v bezpečí. Možná snad raději nechoď do mešity, řekla bych, že se tam s tebou nebude chtít nikdo bavit, nebo budou mít tisíc otázek.

Je velmi smutné, že jsi schopna vzít svou osobní zkušenost s muži, ale vybereš jen to, co se ti zrovna hodí. Proč si nenapsala nic o otci svého dítěte? Ale to by možná nikoho nezajímalo, protože to s islámem nemělo nic společného. Píšeš o životě s bývalým mužem. A jak dlouho si ho znala, než jste se vzali? Tvá špatná volba ovlivnila tvou budoucnost, ale byla to TVÁ špatná volba. Nemělo to s islámem nic společného a není muslimky, která by ti nalhávala a vykládala ti, jak je manželství s cizincem ideální, krásné a bezproblémové.

Manželství s cizincem je o tvrdé práci, velkému porozumnění, větší dávce tolerace a pochopení. Ano, ale pak, až se vše sejde a obě strany povolí ze svých kulturních hodnot... až pak je možné hovořit o bezproblémovém, krásném manželství.

Bohužel si s dítětem spadla do "špatné kategorie". Ale jako muslimka bys měla vědět, že pokud máš mít jiného muže, budeš ho mít. Není třeba nenávidět svět jen protože to není hned. A možná tvé špatné zkušenosti s muži, ti pomohou vybrat si tentokráte lépe. Nechápu, proč zrovna tvůj vyjímečný případ by měl být standardním měřítkem naší muslimské společnosti a českých muslimek vůbec.

Jsem zklamaná, že dokážeš používat slova a příběhy, kterých si byla pouze svědkem. Náhodou ses nachomýtla ve společnosti, kde se sestry potřebovaly vypovídat té druhé. Teď hovoříš stylem, že tys byla tou klíčovou osobou, za kterou všichni chodili.

Říkáš: "Neznám jediné funkční islámské manželství." Ale no tak... A co třeba právě to, kde si našla pokaždé útočiště? To samé, kam si pořád chodila na kafíčko a pro dobrou společnost? Nebo co snad třeba to moje. A je tu spousta dalších sester, které známe společně a o kterých víme, že jejich manželství je harmonické.

"Sama si myslela, že bude chtít své dítě vychovávat islámsky. Teprve pak pochopila, co všechno by to znamenalo..." Buď reálná. Jak můžeš vychovávat své dítě islámsky, když se sama potácíš? Víš že to jde, když se chce. Byla si u mě doma, poznala si moje děti, mluvila si s nima. Ale jsou tu i jiné. Jaká škoda, že to tvá pamět vymazala.

Jsem velmi zklamaná, že tvá vlastní osobní špatná volba a špatná volba sestry, jejíž příběh popisuješ, se najednou stává realitou všech českých muslimek. Aktivně si vystupovala proti tomu, aby nás lidé házeli do jednoho pytlu. A dnes se od tebe dočkám to samé.

Necítím k tobě hněv nebo nenávist. Je mi tě líto a jsem zklamaná.

Nechť tě Alláh vede správnou cestou.


Těm, kteří článek četli

Článek není o muslimské komunitě, ani o českých muslimkách. Množné číslo odpovídá smutné realitě jednotného čísla. Jedná se o zklamaný příběh převážně dvou sester. Obě věděly, že si vybraly špatně. Jedna z nich šla do manželství i přesto, že byla muslimským okolím varována si toho muže nebrat.

Každý svého štěstí strůjcem. A to platí i pro muslimky v ČR.


  Mým sestrám v islámu

Islám je víra. Teorie. Návod. Je naivní očekávat, že islám v knihách, bude v srdcích všech muslimů a muslimek. Že jako mávnutím kouzelného proutku, jakmile muslim řekne šahadu, zbaví se nenávisti, závisti, pomluv, lhaní, přetvařování a jiných špatných vlastností, které se s praktikujícím muslimem nekombinují. Že se nová muslimka ocitne v Říši divů, kde bude vše ideální. Zejména brněnská komunita má do toho daleko. To jak někteří představují tuto komunitu je až směšné, protože realita je úplně o něčem jiném.

My sami jsme zodpovědni za naše činy i volby a neseme důsledky svých rozhodnutí. Pokud se s tím nemůžeme smířit, možná to stojí za prozkoumání našeho záměru, proč jsme se vlastně staly muslimkami.

„Já mám své skutky a vy máte své skutky,vy nejste zodpovědní za činy mé a já nejsem zodpovědný za činy vaše.“ (Korán 10:41)

"Žádná duše hříchy obtížená neponese břemeno duše jiné; a bude-li pak obtížená duše prosit, aby jí bylo neseno břímě její, nebude jí z něho nic ubráno, i kdyby to byl příbuzný. Ty můžeš varovat pouze ty, kdož Pána svého se obávají kvůli nepoznatelnému a dodržují modlitbu; kdokoliv se almužnou očišťuje, ten očišťuje se ve prospěch duše vlastní, a u Boha je cíl konečný." (35:17)

—————

Zpět