Rozdíl mezi islámskými extrémisty a antiislámisty

24.01.2015 21:29

Velmi často slyším o nenávistných verších Koránu nebo o verších, které ponižují ženy a nevěřící. A člověk má volbu - buď vezme taková tvrzení jako fakt, a nebo se zamyslí a sám si informace ověří.

Muslimové, kteří se zapojí do nějakých ošemedných aktivit a mohou způsobit tragédie s újmy na lidských životech, také mají možnost. Mohou brát kázání svých vůdců doslovně, a nebo si mohou věrohodnost informací ověřit. Ti, kteří znají učení islámu, mají lehkou volbu a od takových aktivit se distancují.

Dnes se stalo módou politiků a různých aktivistů zdůrazňovat právě takové verše, které samy o sobě ukáží islám jako krvelačnou víru. Otázka zůstává, jaký je rozdíl mezi muslimskými extrémisty a lidmi, kteří islám nenávidí a své přesvědčení šíří? Jaký je mezi nimi rozdíl? Ve skutečnosti žádný! Protože obě strany se snaží zneužít veršů Koránu ke svému osobnímu obohacení.

Extrémismus je vždy špatný. A je jedno, jestli je to ze strany nemuslimů nebo muslimů. Extrémismus vždy v historii plodil jen nenávist, zlo a utrpení nevinných. A toto je jeden z důvodů, proč se islám silně staví proti extrémismu. Islám je střední cesta.

Islám učí znát verše v historickém i textuálním kontextu, včetně tradic Mohameda, nechť mu Bůh požehná a dá mír. Islám neučí vybírat si z Koránu, jak se nám zlíbí. A toto je jeden z důvodů, proč je povinností každého muslima i muslimky se vzdělávat.

Muslimové ví, jak utišit ty muslimy, kteří se snaží veršů zneužívat ke svému vlastnímu cíli. Vzděláním se ve víře.

Ale je možné utišit krvelačné a nenávistné kázání antiislamistů? Jsou čeští občané schopni rozeznat pravdu od lži? Jsou schopni rozlišit mezi upřímností a pokrytectvím? Já doufám, že ano. Já doufám, že u nás doma je stále možnost, že pravda nad lží zvítězí.

—————

Zpět