Učí Korán násilí?

31.12.2011 23:25

Při prohledávání mých starších překladů jsem narazila na jeden o který bych se ráda podělila...

Odpovídá:

Dr. Muzammil H. Siddiqi, bývalý prezident ISNA (islámského společeneství severní Ameriky)

 

   Učí Korán násilí?

 

Korán říká o zákazu vraždy,

“…nezabíjejte nikoho, koho Bůh vám zakázal, leda podle práva! A toto je to, co On vám přikazuje - snad budete rozumní!”  (Korán 6:151)

a Bůh říká v Koránu:

“A nezabíjejte osoby, jež Bůh zakázal zabíjet, leda podle práva. A byl-li někdo zabit nespravedlivě, dali jsme jeho nejbližšímu pravomoc jej pomstít, nechť však při zabití nepřehání, vždyť zajisté mu bude pomoženo.”  (Korán 17:33)

Podle Koránu, zabití jakéhokoliv člověka bez spravedlivého důvodu je veliký hřích přirovnaný k zabití celého lidstva a záchrana lidského života je dobrý skutek, jako záchrana celého lidstva. Viz Korán súra Prostřený stůl: verš 32.

Nicméně proč tedy Korán říká, „Zabíjejte je všude, kde je dostihnete,...“ jak je zmíněno v súře al-Baqara: 191 a súře Ženy: 89. Odpověď na to je velmi jednoduchá, přečtě si tyto verše v jejich textovém a historickém kontextu. Měli byste si přečíst celý verš a je lepší, pokud si přečtete i několik veršů před a po něm. Přečtěte si celý text a uvidíte, co říká:

“A bojujte na stezce Boží proti těm, kdož bojují proti vám, avšak nečiňte bezpráví, neboť Bůh nemiluje ty, kdož se bezpráví dopouštějí. Zabíjejte je všude, kde je dostihnete, a vyžeňte je z míst, odkud oni vás vyhnali, vždyť svádění od víry je horší než zabití. Avšak nebojujte s nimi poblíže Mešity posvátné, dokud oni s vámi zde nezačnou bojovat. Jestliže však vás tam napadnou, zabte je - taková je odměna nevěřících! Jestliže však přestanou. . . tedy Bůh věru je odpouštějící, slitovný! A bojujte proti nim, dokud nebude konec svádění od víry a dokud nebude všechno náboženství patřit Bohu. Jestliže však přestanou, pak skončete nepřátelství, ale ne proti nespravedlivým. Měsíc posvátný proti měsíci posvátnému; i věci posvátné podléhají zákonu krevní msty! Kdokoliv proti vám vystoupí nepřátelsky, pak i vy proti němu tak vystupte, podobně jako on vystupoval proti vám. A bojte se Boha a vězte, že Bůh stojí na straně bohabojných.” (2: 190-194)

a

„A přáli by si, abyste se stali nevěřícími, jako jsou oni, a abyste byli stejní. Neberte si mezi nimi přátele, dokud se nevystěhují na stezku Boží! A jestliže se obrátí zády, pak je chyťte a zabte, kdekoliv je naleznete! A neberte si z nich ani přátele, ani pomocníky kromě těch, kteří jsou spojeni s lidem, mezi nímž a vámi jest úmluva, anebo kteří k vám přišli se stísněnými hruděmi z toho, že mají bojovat proti vám nebo proti lidu svému. Kdyby byl Bůh chtěl, byl by jim dal vládu nad vámi a oni by byli proti vám bojovali. Jestliže však se vás straní, aniž s vámi bojovali, a vzdají se vám na milost, pak Bůh vám nedává proti nim žádné oprávnění k boji. A najdete i jiné pokrytce, kteří chtějí získat důvěru vaši i důvěru svého lidu. Kdykoliv se pokusí vás svést k odpadnutí, budou v tom odraženi. A jestliže se nebudou držet stranou od vás a nevzdají se vám na milost a nesloží své ruce, tedy je chyťte a zabte, kdekoliv je naleznete! A nad těmito vám dáváme pravomoc zřetelnou.” (4: 89-91)

Teď mi pravdivě řekněte, dávají tyto verše povolení k zabití kohokoliv kdekoliv? Tyto verše byly vyjeveny Bohem Proroku Muhammadu, nechť mu Bůh žehná a dá mír, v době, kdy napadání muslimů nemuslimy v Mecce bylo na denním pořádku. Nemuslimové děsili muslimskou komunitu v Medíně. Jeden by mohl říci, používaje současný žargón, že zde byly neustálé teroristické útoky na Medínu a v této situaci bylo muslimům uděleno povolení bojovat proti ‚terorismu‘. Tyto verše však nepovolují ‚terorismus‘, ale spíše jsou varováním ‚teroristů‘. Ale i v těchto varování můžeme vidět omezení a zdůraznění péče.

Je nutné studovat náboženské texty v jejich správném kontextu. Pokud tyto texty nejsou čteny v jejich správném textovém a historickém kontextu jsou manipulovány a překrucovány. Je pravdou, že někteří muslimové manipulují těmito verši k jejich vlastním cílům, toto však není pouze s islámskými texty, ale také se to stává s texty v jiných náboženství. Mohl bych citovat několik veršů z Bible, které se zdají velmi násilné, pokud jsou vytaženy ze svého historického kontextu. Tyto biblické verše byly použity mnoha násilnými židovskými a křesťanskými skupinami. Křižáci je použili proti muslimům a židům. Nacisté je použili proti židům. V nedávné minulosti je srbští křesťané použili proti bosenským muslimům. Zionisté je dennodenně používají proti Palestincům.

Zde je několik veršů ze Starého a Nového zákona a řekněte mi, co si o nich myslíte:

„Když pak tebe uvede Hospodin Bůh tvůj do země, do kteréž ty již vcházíš, abys vládl jí, a vypléní národy mnohé od tváři tvé, Hetea, Gergezea, Amorea, Kananea, Ferezea, Hevea a Jebuzea, sedm národů větších a silnějších, nežli jsi ty, A dá je Hospodin Bůh tvůj tobě, abys je pobil: jako proklaté vypléníš je, nevejdeš s nimi v smlouvu, aniž slituješ se nad nimi.“ (Dt 7: 1-2)

„Když přitáhneš k některému městu, abys ho dobýval, podáš jemu pokoje.
Jestliže pokoj sobě podaný přijmou a otevrou tobě, všecken lid, kterýž by nalezen byl v něm, pod plat uvedeni jsouce, tobě sloužiti budou. Pakli by v pokoj s tebou nevešli, ale bojovali proti tobě, oblehneš je; A když by je Hospodin Bůh tvůj dal v ruku tvou, tedy zbiješ v něm ostrostí meče všecky pohlaví mužského. Ženy pak, dítky a hovada, i cožkoli bylo by v městě, všecky kořisti jeho rozbituješ sobě, a užívati budeš kořistí nepřátel svých, kteréž by dal tobě Hospodin Bůh tvůj. Tak učiníš všechněm městům daleko vzdáleným od tebe, kteráž nejsou z měst národů těchto. Z měst pak lidu toho, kterýž Hospodin Bůh tvůj dává tobě v dědictví, žádné duše živiti nebudeš, Ale dokonce vyhladíš je: Hetea, Amorea, Kananea, Ferezea, Hevea a Jebuzea, jakož přikázal tobě Hospodin Bůh tvůj,“ (Dt 20: 10-17)

“Protož nyní zmordujte všecky děti pohlaví mužského, a všecky ženy, kteréž poznaly muže. Všecky pak panny, kteréž nepoznaly muže, zachovejte sobě živé.” (Nu 31: 17-18)

I v Novém Zákoně čteme následující prohlášení přisuzované Ježíši říkajíce jeho stoupencům:

“Jistě pravím vám: Že každému, kdož má, bude dáno, ale od toho, kterýž nemá, i to, což má, bude odjato. Ty pak nepřátely mé, kteříž nechtěli, abych nad nimi kraloval, přiveďte sem, a zmordujte přede mnou.” (Lukáš 19: 26-27)

 

Převzáno s malými úpravami z https://pakistanlink.com/religion.html

Zdroj: Islamonline.net

 

—————

Zpět