Unavil se Bůh při stvoření světa?

31.12.2011 22:48

Definice únavy: Únava je snížení schopnosti vykonávat činnost, které vyplývá z předchozího vynaloženého úsilí. Vzniká v důsledku nahromadění odpadů metabolismu v krvi či ve svalech. Psychicky je provázena zhoršeným vnímáním, sníženou pozorností, zhoršenou vštípivostí a výbavností, změnami nálady aj. Hranice, kdy člověk začíná pociťovat únavu, je u každého jedince jiná a také její projevy jsou velmi subjektivní. Extrémní únava se označuje jako vyčerpání.[1] Vyčerpání mohou provázet změny vnímání, halucinace, deprese, zmatenost.

Rozlišujeme únavu fyzickou a psychickou. Po velké fyzické námaze se někdy dostavují i pocity psychické únavy, naopak po vyčerpávající psychické námaze může fyzická práce pomoci odbourat psychickou únavu. Únava se také rozděluje na akutní, která po odpočinku odezní, a chronickou, která má patické projevy, jako bolesti, poruchy spánku nebo poruchy paměti. (zdroj wikipedie)

 

Súra Qáf, verš 38

"Stvořili jsme nebesa a zemi a to, co je mezi nimi, v šesti dnech, aniž se nás dotkla únava."

Súra Kráva, verš 255

"Bůh - není božstva kromě Něho, živého, trvalého! Nepadá naň ani dřímota, ani spánek, Jemu náleží vše, co na nebesích je i na zemi!"

Bůh je Všemohoucí a Všemocný. Proč by si tedy někdo měl myslet, že by něco mohlo Boha vyčerpat natolik, aby si potřeboval odpočinout? Proč potřeboval Bůh ve svém posledním poselství lidstvu zdůraznit skutečnost, že ho námaha nepřemůže? Kdyby únava přemáhala i Stvořitele, o kolik by se lišil od stvoření? Ale přesto...

V tomto a mnoha dalších verších vidím důvod seslání Koránu, který objasňuje to, o čem se jiní dohadují. Vždyť kdo ví lépe v kolikati "dnech" byl svět stvořen a co se dělo sedmého dne, než Ten, kdo to vše stvořil?

 

------

Použité zdroje: Korán / Wikipedia / Mýty.info (Studie biblických textů zaměřující se na stvoření v šesti nebo sedmi dnech)

—————

Zpět