Ženy vaše jsou pro vás polem...

31.12.2011 23:57

Ženy jsou polem...

Imane

    Vracím se zpět k článku, jež byl vyplozen antiislámskou stránkou "Pravda o islámu". A přijímám jejich výzvu.* Tentokrát si po svém vyložili verš Koránu, kterým opravňují špatné zacházení iránských šia muslimů k ženám.

*Jejich význa zní: "Mýlí se íránští mullové, když s ženami zacházejí jako s polem? Vyzývám všechny islámské autory z NFB, aby dokázali, že to, co tito lidé (íránští mulláhové) provádějí ženám, je proti Koránu."

Zmíněný verš je tento:

"Ženy vaše jsou pro vás polem; vcházejte tedy na pole své, odkud chcete, však učiňte předtím něco pro duše své a bojte se Boha a vězte, že se s Ním setkáte! Oznam tuto zvěst radostnou věřícím!" 2:223

Před tím, než začneme s výkladem tohoto verše, bych ráda uvedla, že přirovnání není v Koránu něco vyjímečného.

Muslim-inform přirovnání "pole" vysvětlil následujícím způsobem:

"Sex není věcí, za níž by se bylo nutno stydět, jíž by bylo možno brát na lehkou váhu, či v ní podléhat výstřelkům. Je to stejně závažná věc v životě, jako kterákoli jiná. Je srovnávána s tím, jak rolník obdělává půdu. To je pro něho vážná záležitost. Seje zrno, aby žal při sklizni. Sám volí dobu a způsob, kdy a jak s půdou nakládat. Neseje v nevhodném ročním období a půdu neobdělává způsobem, jímž by ji poškodil či vyčerpal. Je moudrý, ohleduplný a ví, co dělá. Přejděme nyní od přirovnání k lidským bytostem. Také od nich je žádána vzájemná ohleduplnost. Především je třeba mít na paměti, že dokonce i v těchto věcech existuje duchovní aspekt. Nikdy nesmíme zapomínat na svou duši, neboť jsme za to odpovědni před Bohem. Byl to živočišný člověk, kdo vymyslel učení o prvním hříchu. „A hle!“ říká žalmista. „Byl jsem stvořen v neřestnosti, a v hříchu mě má matka počala.“(Žalmy, 51:5). Toto je Islámem jednoznačně odmítnuto. V něm je poslání otce a matky chováno v nejvyšší úctě. Každé dítě se rodí čisté. Celibát není nezbytnou ctností, ba může být i nectností."

Ibn Kathír ve vysvětlení uvedl příběh, který se skrývá, za tímto veršem a upřesňuje význam tohoto verše.

Jedna ze sexuálních pozic mužů Kurajšovských byl styk s manželkou ze zadu. Ne však anální styk, ten je v islámu zakázan. Když se však přestěhovali z Mekky do Medíny, toto nebylo praktikou místních Ansár žen, jelikož ty měly styk dle židovských praktik.

Židovské tradice říkají, pokud bude mít muž se ženou styk ze zadu, pak jejich potomci budou šilhat a jejich tradiční pozice byla s ženou ležící na straně.

S touto otázkou, zda je možné mít styk ze zadu, přišla k Umm Salamě jedna z žen Ansárů. Ta se zeptala Muhammada a odpovědí jí byl verš Koránu: "... vcházejte tedy na pole své, odkud chcete."

O přirovnání "polem" Ibn Kahtír napsal, že Ibn Abbas toto komentoval, že to znamená místo těhotenství.

Jak jsem již vysvětlila, styk anální je v islámu zakázán a tento verš ukazuje, že je možná jakákoliv pozice do té doby, dokud je to ve vagíně. V žádném případě tento verš nemá být povolení ženy trýznit, znásilňovat, nebo s nimi dělat, jak se komu zlíbí, jak to vykládá stránka "Pravda o islámu".

-----------

zdroje:

tafsír Ibn Kathír a muslim-inform.cz, společně s překladem výkladu Koránu p. Hrbka

—————

Zpět