Víra a islám

07.01.2012 11:45

Islám je postaven na pěti pilířích.

 

  1. Šaháda - doznání víry, že je zde pouze jeden Bůh hoden uctívání a Muhammad je Jeho prorokem a poslem.
  2. Saláh - modlitba 5krát denně. Fyzická modlitba s určenými úkony a danými slovy. Ne modlitba "srdcem", "v mysli" atd.
  3. Půst v měsíci ramadánu - ramadán je postní měsíc, který má 29-30 dní. Muslim se postí od slunce východu do jeho západu.
  4. Zakáh - peníz odvedený z určitého množství majetku. Významem je očista majetku, ale také srdce člověka od skrblictví. Peníze zakátu jsou pak rozděleny buď pro fungovani státu, nebo pro sociálně slabší.
  5. Pouť - hadždž. Pouť do Mekky, spojená se stanovenými úkony, je pro muslima povinnou, jakmile je schopen ji vykonat (zejména finančně).

 

Víra v islámu je pak postavena na následujících pilířích:

 

  1. Víra v Boha jediného hodného uctívání, bez partnerů či potomků. Víra, která je osvobozená od prostředníků mezi Bohem a člověkem jako například svatých, či předmetů uctívání, bez kterých by člověk Boha nedosáhl. Víra, že Bůh je Nejvyšší, Nejmocnější, Nejmoudřejší, Nejspravedlivější, Nejmilosrdnější, že Mu není nic a nikdo roven ... že člověk Ho může dosáhnout sám, bez pomoci, svými slovy i skutky.
  2. Víra v Jeho posly a proroky, včetně Adama, Noema, Abrahama, Mojžíše, Ježíše, Davida, Šalamouna, Josefa, Muhammada a dalších.
  3. Víra je Jeho knihy - Zabúr (svitky Davida), Indžíl (Ježíše), Tóra (Mojžíše) i Korán (Muhammada).
  4. Víra v Jeho anděly, včetně Gabriela, Michaela...
  5. Víra v život posmrtný - Den znovuzrození, Den soudný, ráj i peklo...
  6. Víra v osud - i přesto, že Bůh dal člověk svobodnou víru, On zná naše volby, které byly zapsány 50 000 let před tím, než jsme vůbec byli stvořeni.

—————

Zpět