Vzala jsem si muslima, jaká jsou má práva?

10.02.2016 18:26

Často slýchávám nebo dostávám dotaz na práva manželky v islámu. Mohla bych tu napsat pěkný článek shrnující všechna práva a určitě by byl zajímavý, bohužel nebyl by však co platný těm dotazatelkám. Proč? Za okamžik sami pochopíte.

 

I sebelepší právo bude jen tak dobré, jak ho lidé budou uplatňovat. To znamená, pokud člověk či stát nemá zájem uvést právo do praxe, pak jsou to jen krásná papírová pravidla. Nadměrná většina žen (možná snad všechny), které podávají svůj dotaz na práva v islámu, si vzali nebo žijí buď s nepraktikujícími, špatně praktikujícími nebo kulturními muslimy. Mnoho z žen ani nejsou muslimkami. Proto pokud odpovíme na jejich dotaz „Jaká práva mi zaručuje islám“  pravdivě a s rukou na srdci, pak můžeme jen odvětit: „Žádná“.

 

Váš manžel či přítel možná ani nezařazuje do svého každodenního života ani ty nejzákladnější povinnosti vůči svému Stvořiteli. Spíše pravděpodobně porušuje hned několik z nich. Proč by se pak řídil přikázáním, které mu islám nařizuje vůči vám?

 

Drahá ženo, vzala sis člověka, který se možná k islámu veřejně hlásí, ale ve svém chování a jednání je pouze synem své matky a otce. To znamená, že je pozdě dívat se, co ti islám zaručuje. Tvé manželství, ani tvůj manžel s islámem nemají co společného. Je jedno, jestli budeš žádat o pomoc v mešitě, u učenců, zbožných lidí. Nebude ti to nic platné. Pokud něco opravdu chces změnit, zkus jeho rodinu. Šance je, pokud máš tchýni nebo tchána na své straně, domluví mu.

 

 

—————

Zpět