Zahalenost

21.09.2015 14:15
Jméno: Petra
Předmět: Zahalenost
Váš dotaz: Dobrý den,
zajímá mě, proč Islám zakazuje odhalovat se na veřejnosti pouze ženám. Zejména např. na pláži mohou muži mít "normální" plavky a ženy je zahalené pouze sledují, nebo mají burkini.
Celkově proč pouze ženy chodí se zahalenou i celou hlavou?
Děkuji


Dobrý den,

islám přikazuje zahalení jak mužům tak i ženám. Jen to zahalení mužům se moc nepropaguje. Správně, by se žádný muslim neměl venku promenádovat v šortkách nebo bikinách bez jakéhokoliv zahalení.

Praktikující muslim, pokud chce jít plavat, by měl mít šortky minimálně pod kolena a tričko.

Stejně tak na ulici by neměl mít džíny bez trička nebo košile, která by mu sahala na stehna a zahalovala zadnici i stehna. Součástí zahalení muže je také jeho vous, který je jeho náboženskou povinností stejně tak jako je pro ženu zahalení. Muž, který vous nemá je na tom stejně jako žena bez zahalení a oba jsou před Bohem za svá rozhodnutí zodpovědní.

Zahalení žen se rozděluje dle podkladů v islámu. Někteří věří, že je povinnosti zahalovat se stejně jako manželky Mohameda, což znamená i obličej. Někteří říkají, že to bylo jen pro ně a jiné ženy to mít nemusí. Žena má volbu prozkoumat evidenci a rozhodnout se, který názor se ji zdá věrohodnější, pokud však tradice není silnější a společnost přijala určitý kodex. Všeobecně zahalení není žádnému náboženství cizí, stačí se podívat na obrázky našich krojů nebo na nedávnou minulost, kde ženy měly pokrývky vlasů. I Panna Marie není nikdy zobrazována bez svého zahalení.

Pokrývka hlavy pro muže je také preferována až již formou čepičky, turbanu nebo šály.

—————

Zpět