Ženská obřízka

01.01.2012 09:48

Začala zde diskuze o ženské obřízce a možná by bylo užitečné připomenout si nějaká ta fakta co se týče její 'spojitosti' s islámem. Na netu toho již bylo napsáno poměrně dost a snad mě omluvíte, pokud vás pouze navedu na jeden článek. Líbí se mi styl jakým byl napsán a myslím, že bych jej napsala asi nějak podobně.

Částečně jsem svůj názor na ženskou obřízku stanovila. I přesto, že absolutně odsuzuji způsob, jakým je tento zákrok většinou prováděn, nemohu ženskou obřízku jednoznačně odsoudit. Hovořím zde o prvním typu ženské obřízky, obřízky druhého a třetího typu jsou mrzačením a v islámu zakázány. Obřízka nemusí být řešení pro všechny ženy, a nebudu z těch, kteří ji budou doporučovat, ale jsou zde takové ženy, které ji považují za ctnost, čistotu a ženskost a v jejich kultuře je nezbytnou. Pro takovéto ženy jsou naopak ty neobřezané podivné a nečisté. A to zde nehovoříme pouze o ženách nevzdělaných.

Ale teď již ke zmíněnému článku...

Typy, historie a geografie

Vynález islámu?

Záležitost, která je bohužel obvykle spojována výhradně s islámem, jsou rozličné typy ženské obřízky. Ačkoli mnoho z těch, kteří jsou do tohoto aktu zapojeni vyznává islám, většina forem ženské obřízky vyskytující se v dnešní světě, jsou odporné akty a islám je od nich osvobozen. Tyto skutky jsou kulturní povahy, nikoli náboženské.

Amnesty International stanovuje: "ženská obřízka předchází vznik islámu, není praktikována většinou muslimů a přesahuje rámec náboženství." (1)

The Female Genital Education and Networking Project: "…nejde o islámskou praktiku. Je to částečně náboženský a částečně kulturní rituál. V Africe a na Středním východě je praktikován muslimy, kopty, katolíky, protestanty, abychom jmenovali alespoň některé." (2)

V židovské sektě Falaša jsou obřezávána obě pohlaví.(3) Nejprve se podíváme na rozdílné typy obřízky a pak si zdůvodníme, proč je rozdílné kultury užívají. ....

.... více (pokračování)

 

—————

Zpět