Znát ho, znamená hluboce ho milovat

31.12.2011 23:40

 

     Ti, kteří Alláhova Posla viděli a znali, si Jej ihned zamilovali. Jeho společníci ho upřednostňovali před vším na světě. Jednou byl Alláhův Posel na výpravě se svými společníky. Abdulláh ibn Ubajj, vůdce medínských pokrytců, který chtěl být ještě před příchodem Proroka králem Medíny, začal osnovat plán a začal vyhlašovat, že až se Prorok vrátí, ten čestný (tím mínil sám sebe) vypudí z Medíny toho nuzného (míněn Prorok). Jeho syn Abdulláh byl opravdový věřící - a tudíž miloval Alláhova Posla. I přesto, že mu byl jeho otec velice drahý, jeho priority byly jasné. Pokrytec na čas odjel z Medíny a Prorok se v jeho nepřítomnosti vrátil a dozvěděl se o onom plánu. Abdulláh, když se to dozvěděl, zadržel otce na okraji Medíny, vytasil meč a řekl: "Při Alláhu, ty jsi ten nuzák a Alláhův Prorok je ten čestný. A nemůžeš ani vkročit do Medíny, dokud to Prorok nedovolí." Pokrytec zůstal omráčen. Milosrdný Prorok poté dovolil pokrytci vstoupit do města. (Ahmad a at-Tirmídhí

Předtím, než Abú Sufján ibn Harb přijal Islám, byl jedním z největších nepřátel Proroka. Jeho dcera Umm Habíba byla muslimka a Prorokova manželka. Jednou Abú Sufján navštívil svou dceru v Medíně. Když se chystal usednout na koberec, který patřil Prorokovi, Umm Habíba koberec vzala a srolovala ho. Abú Sufján byl šokován."Má dcero! Nevím, jestli si myslíš, že je pro mě tento koberec moc dobrý nebo že já jsem moc dobrý pro tento koberec!" Ona odpověděla: "Tento koberec patří Prorokovi a ty jsi nečistý polyteista." (Tabárí

Když Bilál, společník Proroka z Abyssinie, umíral, jeho manželka lamentovala: "Ó jaký zármutek!" On řekl: "Ne, ó jaké potěšení! Zítra se setkám se svými milovanými: Muhammadem a Jeho společníky."

Když byl Zajd ibn Dathna, společník Proroka, odváděn z Mekky, aby mu Kurajšovci usekli hlavu,  Abú Sufján, jejich vůdce, se jej zeptal: "Při Alláhu, ptám se Tě, Zajde, nepřál by sis teď být raději se svou rodinou? Nepřál by sis, aby to byl Muhammad, jehož učení Tě dostalo až sem, který byl zajat a sťat?" Zajd odpověděl: "Při Bohu, raději budu popraven já, než abych byl se svou rodinou a Muhamad by byl byť jen trnem poraněn!" Abu Sufján zvolal: "Nikdy jsem neviděl nikoho milovat více, než jak společníci milují Muhammada!"

Nejen bohabojní a oddaní věřící milovali Proroka  - také hříšní věřící Jej milovali. Jeden muž si rád pochutnával na víně a býval za to často potrestán. Jednoho dne byl předveden před Proroka a ten nakázal, aby byl opět potrestán. Jeden z přítomných mužů zvolal: "Bože, zatrať tohoto muže. Tak často jej sem přivádíme!" Na to Prorok odvětil: "Neproklínej ho. Při Alláhu vím, že tento muž miluje Alláha a jeho Proroka." (al-Buchárí)

 

al džumuah

—————

Zpět